zo 17 jan 2021

Wedstrijdklassen

Tegenwoordig kunnen bij FS4 wedstrijden de deelnemende teams meedoen in een wedstrijdklasse die overeen komt met hun sterkte. Bij de ESL en aangesloten wedstrijden worden er een viertal klassen onderscheiden: de AAA (Triple A), AA (Double A), A (Single A) en Rookie klasse. Deze klassen, ook wel categorie genoemd, zijn internationaal afgestemd en worden bijvoorbeeld ook in Amerika, Belgie, Engeland en andere landen gebruikt.

Inleiding

De verschillen tussen de klassen zijn ondermeer het aantal blocks in de divepool en het aantal punten per sprong. Voor de Dutch League wedstrijden kan ingeschreven worden in de Double A, Single A en de Rookie klasse. De Tomscat Trophy, de NKP en de ESL Finals kennen daarnaast ook de Triple A klasse.

Triple A klasse

FAI logoDe Triple A klasse, ook wel FAI of internationale klasse genoemd, maakt gebruik van de regels (competition rules) en de divepool van de International Parachuting Committee zoals deze ook op internationale wedstrijden gebruikt worden. De divepool bestaat hier uit 16 randoms en 22 blocks en het aantal punten per ronde is minimaal 5 en maximaal 6.

Double A klasse

De Double A klasse kennen we in Nederland sinds 2007 en is sinds 2006 al in gebruik bij de ESL finale. Ten opzichte van de Triple A categorie zijn de blocks die een spiegeling of een slotswitcher veroorzaken, zoals blocks 3, 5, 10, 12, 16 en 17 verwijderd. De divepool omvat zodoende alle randoms en 16 blocks. Het aantal punten per ronde is minimaal 4 en maximaal 5.

Single A klasse

Voor de Single A klasse, ook bekend als nationale of intermediate klasse, is de divepool nog verder ingeperkt. De divepool omvat alle 16 randoms en 8 blocks (2, 4, 6, 7, 8, 9, 19, 21). Het aantal punten per ronde is minimaal 3 en maximaal 4.

Rookie klasse

Deze klasse is in 2005 ingevoerd en de divepool bestaat hier uitsluitend uit de 16 randoms. Per ronde zijn er slechts 3 punten. Als de pool leeg is (na 5 rondes), dan worden de volgende rondes weer uit de volledige set randoms getrokken. Opmerking: in tegenstelling tot vroeger is er dus geen beperkte groep van exits!

In de onderstaande tabel vind je een kort overzicht van de verschillende klassen:

Klasse Triple A Double A Single A Rookie
Sequenties 5-6 4-5 3-4 3
Randoms alle alle alle alle
Blocks alle zie Single A + 1,11,13-15,18,20,22 2, 4, 6-9, 19, 21 geen
Exits alle deze blocks en alle randoms deze blocks en alle randoms alleen randoms
Divepool Download Download Download Download