zo 17 jan 2021

European Skydiving League

De European Skydiving League is een samenwerking tussen diverse organisaties in Europa, die vergelijkbaar zijn met de Dutch League. Binnen deze samenwerking wordt gestreefd om zoveel mogelijk wedstrijden tegelijkertijd te laten plaats vinden. Hierdoor kunnen de resultaten tussen de landen onderling vergeleken worden.

ESL logo Om dit mogelijk te maken zijn de divepools van alle deelnemende landen op elkaar afgestemd en wordt dezelfde loting gebruikt tijdens de wedstrijden die tegelijkertijd plaats vinden. Dit geeft teams uit de diverse klassen de gelegenheid om zich te meten met teams in het buitenland.

ESL Finale

Aan het eind van het wedstrijdseizoen wordt de ESL Finale georganiseerd. Hieraan kunnen teams uit diverse landen mee doen, die bij de top in hun klasse horen en in Nederland kunnen teams zich hiervoor kwalificeren middels de leaguepunten. De organisatie van de ESL Finale berust bij het land dat in het voorgaande jaar de landentrofee heeft gewonnen.

Single A ESL 2003 winnaars Mill7Single A ESL winnaars 2003: Mill 7

Historie

In 2003 is dit concept op initiatief van Willy Boeykens van de Belgische BST in samenwerking met Mike Pennock van de Nederlandse DL en Exi Hoenle van de Duitse DSL voor het eerst uitgeprobeerd met Duitsland, Belgie en Nederland als deelnemende landen. Dit resulteerde in een paar wedstrijden die inderdaad gesynchroniseerd konden worden met een afsluitende finale in Spa. Dit bleek een groot succes. Ook wordt nu geprobeerd om de wedstrijden met de NSL in Amerika te synchroniseren.

De Spirit

ESL Trophy the Spirit

In 2004 is voor het eerst het zwaard de "Spirit" uitgereikt. Dit is een trofee voor het land dat het best presteert op de ESL finale. Doel van de trofee is om de saamhorigheid tussen teams van een land te versterken en een wedstrijd tussen landen mogelijk te maken. De eerste winnaar van de "Spirit" is Belgie.

Deelnemers

Het aantal deelnemende landen is aan het groeien. Naast de "founding fathers" Belgie, Duitsland en Nederland, hebben we sinds 2003 diverse andere landen zien mee doen, waaronder Engeland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Letland, Tsjechie en Oostenrijk. Daarmee is de ESL finale een van de grotere internationale FS4 wedstrijden aan het worden.