zo 17 jan 2021

Wat is FS4?

FS4 is een afkorting voor Formation Skydiving 4-way, vrij vertaald: formatiespringen met 4 personen. Tijdens de vrije val houden ze elkaar op voorgeschreven plaatsen (de grips) vast, waardoor verschillende formaties of figuren gemaakt kunnen worden. Deze figuren worden beoordeeld aan de hand van videobeelden van de camerman, die met het team mee springt.

Wedstrijd

Een wedstrijd bestaat uit een aantal rondes, waarin per ronde alle teams dezelfde voorgeschreven sequentie van formaties moeten uitvoeren. Een volledige wedstrijd gaat normaal over 10 rondes. Een voorgeschreven sequentie van formaties wordt simpelweg een sprong genoemd. Zodra het team het vliegtuig verlaat, moet het team de sequentie zo vaak mogelijk zien uit te voeren binnen een tijdsduur van 35 secondes. Elke correcte formatie is een punt waard. Het team dat over alle wedstrijdrondes de meeste punten behaald is de winnaar.

Blok 6: Stardian-Stardian

Formaties

Random E: Meeker

Formaties zijn gegroepeerd in zogenaamde "randoms" en "blocks". Een random (zie linkerfiguur) is een opzichzelf staande formatie. Een block (zie rechterfiguur) bestaat uit twee opeenvolgende formaties, waarbij er een voorgeschreven overgang is tussen de twee formaties. Een block is dan ook 2 punten waard. Er zijn door de International Parachuting Committee 16 verschillende "randoms" gedefinieerd en 22 verschillende "blocks". Deze vormen tesamen de zogenaamde divepool.

Loting

Voorafgaande aan de wedstrijd wordt de loting (ook wel draw genoemd) gedaan. Per wedstrijdronde wordt uit de divepool net zo lang geloot dat er een sequentie van blcoks en/of randoms is die minimaal 5 en maixmaal 6 punten omvat. Dus bijvoorbeeld 5 randoms of 3 blocks of 2 blocks en een random etc.

Regels

De wedstrijden worden versprongen volgens internationale regels. Zo dient de serie van formaties in de juiste volgorde te worden uitgevoerd en mag er geen formatie overgeslagen worden. Ook dient de formatie compleet te zijn, dat wil zeggen dat alle grips van een formatie daadwerkelijk te zien zijn. Indien dit niet zo is, dan wordt bijvoorbeeld het punt niet toegekend.

Klasse

Om het wedstrijdspringen voor minder ervaren teams aantrekkelijker te maken zijn er diverse wedstrijdklassen bedacht. De klassen verschillen onderling in welke blocks er uitgevoerd moeten worden en hoeveel punten er per ronde zijn. Deze klassen worden nagenoeg alleen nationaal toegepast. Op internationale wedstrijd (de ESL Finals uitgezonderd) is alleen de moeilijkste klasse aanwezig.