vr 26 apr 2024

ESL finale 2006

Vrijdag 9:00 "This is stand-by for caravan 1. All other calls are cancelled."
Heee, dat waren we niet gewend. Slecht weer? Dit is toch de ESL finale; dan is het toch altijd mooi weer??? Het kostte even moeite om de weergoden hiervan te overtuigen en gelukkig waren we een anderhalf uur later druk aan het springen.

Met 35 team uit 7 landen (ja ja het worden er elk jaar meer!), 3 caravans die continu aan het vliegen waren, 2 scheidsrechterpanels met een nieuw Fins scoringssysteem welke met 2 beamers op de muren live jurering projecteerde en een memorabel feestje op de zaterdagavond was het weer helemaal af, zoals de Belgen zeggen.

Veel van de bekende teams waren aanwezig en Nederland had wederom een grote delegatie van 10 teams gezonden naar de afsluiting van het wedstrijdseizoen. Ook Belgie had een grote delegatie en de Engelsen waren ook niet met een enkel team gekomen. Het was duidelijk: de strijd om de Spirit zou tussen deze 3 landen gaan.

Go Fast zorgde ook dit jaar voor t-shirts voor alle Nederlandse teams en scheidsrechters en de wedstrijd kon beginnen. Ok, na enige vertraging van wat lage bewolking die al spoedig het hazenpad koos na de verwijtende blikken vanaf de grond.

Triple A

In Triple A deden 7 teams mee. De Belgen warensterk vertegenwoordigd met Spa Hayabusa en NMPV, het militaire team. De andere landen konden niet zulke sterke teams uitzenden en deze twee teams streden hier om de 1e plaats. Volgens verwachting wist Hayabusa die voor zich te claimen met een 20,5 gemiddeld, maar Punky Fish wist zich toch verzekerd van een solide 3e plaats met 15,9 gemiddeld. In afwezigheid van Infinity wist Pulse als 2e beste team beslag te leggen op de 5e plaats met 11.4 en zo kwamen de eerste punten voor de Spirit binnen. Duidelijk was dat we het hier niet mee zouden gaan redden.... Winnaars Triple A
(2) NMPV, (1) Hayabusa, (3) Punky Fish
Double A
Winnaars Double A Nieuw dit jaar was de Double A categorie. In zowel Nederland als Belgie bestaat deze categorie (nog) niet en was het dus schipperen om hier teams te vinden. De Engelsen daarentegen hebben dit jaar met succes de Double A categorie bij hun gebruikt, dus daar was wel concurrentie van te verwachten. Echter, de Belgische Double A teams (die samen een 8-way vormen) waren eigenlijk te sterk voor Double A en wisten dan ook beslag te leggen op de 1e 2 plaatsen en de Engelsen kwamen er enigszins bekaaid af met brons. NRG, die dit jaar in Single A uit kwam, kwam dicht in de buurt van brons, maar moest de Engelsen toch met een paar punten voorsprong voor zich laten. De Daltons konden al dit geweld niet echt bijbenen, maar brachten toch de broodnodige leaguepunten binnen. Maar het patroon wordt al duidelijk: de Belgen zouden moeilijk te kloppen worden.....
(2) Good donut, (1) Bad donut, (3) Damn Zebra

Single A

Single A kende weer de hoogste deelname met 13 teams. Hier was het erg spannend, met name voor Mind Your Step die op de laatste sprong een achterstand van 2 punten wisten om te zetten in een voorsprong van 4 punten door een fantastische afsluiter: 17 punten tegen 11 punten voor hun direkte concurrent! En dat leverde ze de bronzen medaille op!!! A.I.R. wist hier ook een mooie score neer te zetten met een 8.5 gemiddeld en leverde zo ook een bijdrage aan de Spirit. Pioschop en Tiramisu wisten zich in dit drukke deelnemersveld ook prima te amuseren, maar dat had geen betekenis meer voor de Spirit. Winnaars Single A
(2) Spa Excess, (1) Wingnutz, (3) Mind Your Step

Rookie

Winnaars Rookie De Rookie categorie kende dit jaar 8 deelnemers en Whooops had al eerder dit jaar laten zien dat ze heel behoorlijk kunnen springen! Dat leverde hun dan ook een bronzen medaille op en Nederland de broodnodige leaguepunten. Ook Zwabber deed zijn best en sprokkelde zo ook punten bijeen voor de Spirit met een 5e plaats.
(2) Murphy's law, (1) Phobia, (3) Whooops

The Spirit De Spirit
Tja, na bovenstaand relaas zal de uitslag van de Spirit niet meer als een grote verrassing komen. De Belgen waren oppermachtig in Triple A en Double A en hebben het zwaard veroverd! De Nederlanders waren 2e van dichtbij gevolgd door de Engelsen die op de 3e plaats eindigden.

Videomannen
Naast de scores voor teams werd ook dit keer een beoordeling van de videomannen gemaakt. Deze werden beoordeeld op de kwaliteit van hun beelden, zoals exit, beeldvulling en dergelijke. Dit keer was er helaas geen eremetaal voor de Nederlandse videomannen.

Jurering
Wederom werd er met 2 panels gemaakt en het nieuwe scoringssysteem werkte (op wat kinderziektes na en wat onbegrijpelijk Fins na) naar behoren. Het was weer erg leuk om live de scores te zien verschijnen en met 2 panels verliep het jureren best snel.

Team Fusion Prijsuitreiking
Nadat een band wat eenzaam zijn muziek ten gehore had gebracht (het was best koud en de afstand tot de bar was groot) volgde dan uiteindelijk de prijsuitreiking. Er waren 10 gratis sprongen op Spa met coaching door Hayabusa voor de winnaars van alle categorien. Ook waren er weer sweaters voor het team dat het verst moest reizen om op de ESL te komen. Dit maal was dat team Fusion uit Schotland. Bij de uitreiking bleek dat de Spirit verdonkermaand was! gelukkig kon MIke, die de Spirit in beheer had, goed improviseren en kwam met een kleine versie van de Spirit (zie foto hierboven). Later bleek Animal de Spirit meegenomen te hebben en werd uiteindelijk bereid gevonden om het zwaard alsnog aan de Belgen te geven.

Tot slot
Het was alweer een prima georganiseerde wedstrijd, waarin de organisatie liet zien dat je met wat redelijk weer binnen 2 dagen 36 teams 10 sprongen elk kan laten maken, met nog tijd over ook! De band bij het feestje was letterlijk enigszins misplaatst, maar de disco na de prijsuitreiking was toch weer heel geslaagd! Tijdens de open meeting op zondag is de toekomst van de ESL besproken. De deelname in de Double A categorie werd besproken en uiteindelijk zal het aan de deelnemende landen (en hun gezond verstand!) overgelaten worden wie ze daarvoor uitzenden. Of de ESL volgend jaar weer in SPa plaats zal vinden? Als het centrum het weer wil organiseren, is de kans groot. Afijn, tot zover de ESL finale in Spa.