vr 29 mrt 2024

ESL finale 2005

Het is weer maandag en ik zit nog na te genieten van de ESL finale op Spa. Schitterend weer, 28 teams uit 6 landen, 2 scheidsrechterpanels, 3 Caravans, tiptop organisatie, 2 dagen lekker doorspringen en een knalfeest op zaterdagavond. Wat wil een mens nog meer? Tja, misschien dat die hangover wat minder lang duurt.....

Hmmm, dat klinkt redelijk bekend, niet waar? Inderdaad, op wat details na is dit een kopie van de kop van het verslag van vorig jaar. Ook een deel van de uitslag is hetzelfde: Hayabusa was weer van eenzaam niveau en in de Single A was er wederom een Engelse winnaar. Maar daar houdt de vergelijking op. Lees maar verder....

De Nederlandse delegatie bestond uit in totaal 10 teams en werden bij aankomst voorzien van gratis shirts gesponsord door Go Fast en door Yacht. Leuk was dat ook Belgie shirts had gekregen van Go Fast, maar dan met een Belgisch vlaggetje in plaats van een Nederlands vlaggetje op de borst.

Triple A

In Triple A waren de Belgen sterk vertegenwoordigd, maar Nederland ook! Punky Fish had geen concurrentie voor de 2e plaats en na een spannende wedstrijd mocht Infinity de 3e plaats claimen door een paar sterke laatste rondes.

Dit laatste was nog niet eenvoudig, want op vrijdag was ronde 6 versprongen en stonden de dames 1 punt achter op hun Belgische concurrent Donut Right. De meiden hielden echter de hoofden koel (wat best een opgave was met de zomerse temperaturen) en bouwden vanaf ronde 7 een solide voorsrong op die ze niet meer uit handen gaven. Samen met Punky Fish en Duo Penotti verzamelden zij de eerste punten voor het landenklassement.
Winnaars Triple A
(2) Punky Fish, (1) Hayabusa, (3) Infinity
Single A
Winnaars Single A Single A was het best vertegenwoordigd met in totaal 13 teams.

Hier waren de Engelse duidelijk te sterk voor de concurrentie en daardoor werd het podium een Engels onderonsje. Het was zonneklaar dat de Engelse teams meer getraind hadden dan de anderen.

De Nederlandse teams lieten leuke sprongen zien en deden goed mee in de middenmoot, maar uitzicht op een podiumplaats was er niet. Wel brachten ze de broodnodige punten binnen voor het landenklassement.
(2) Evolution, (1) Helix, (3) Damn Zebra

Rookie

Winnaars Rookie Nieuw dit jaar was de Rookie categorie, die op het laatste moment aan de wedstrijd toegevoegd werd.

Nederland had daarin 2 vertegenwoordigers: Bijna en Whooops, welke laatste met veel moeite op het laatste moment een invaller konden vinden in de persoon van Alex van Heel, die vrijdag Mechie verving en zaterdag als videoman meesprong. Dit alles leverde hun meteen een bronzen medaille op! Ook team Bijna deed het weer beter dan op hun vorige wedstrijd. De late toevoeging van de Rookie categorie aan de wedstrijd had wel tot gevolg dat deze categorie niet meetelde voor het landenklassement.
(2) D4, (1) Escondido, (3) Whooops

The Spirit De Spirit
De race om de vorig jaar ingevoerde "Spirit": een trofee voor het land dat met 3 teams in Triple A en Single A categorien het best presteerde, was op voorhand nog niet bekeken, ondanks het feit dat Nederland als enig land met 10(!) teams mee deed. De Engelsen en Belgen hadden geen voltallige delegatie kunnen sturen, maar haalden met hun hoog scorende teams toch de nodige punten binnen. Maar waar we voor gekomen waren, hebben we mee naar huis mogen nemen. Nederland heedft uiteindelijk toch de Spirit gewonnen! De scores waren:
Nederland 602 punten, Belgie 567 punten, Engeland 495 punten.

Videomannen
Naast de scores voor teams werd ook dit keer een beoordeling van de videomannen gemaakt. Deze werden beoordeeld op de kwaliteit van hun beelden, zoals exit, beeldvulling en dergelijke. Hier haalde Fonsz Kriegsman in de Triple A categorie een 2e plaats met evenveel punten als de nummer 1, de cameraman van Hayabusa, die echter een hogere hoogste score had dan Fonsz. In de Single A categorie was er een tweede plaats weggelegd voor Mike Pennock.

Jurering
Door het mooie weer werden er op vrijdag 6 sprongen gemaakt en de resterende 4 werden gemakkelijk op zaterdag versprongen. Jammer genoeg was er geen Omniskore dit keer, maar de uitslagen waren toch snel op de monitoren te zien. Doordat er 2 panels waren die elkaar afwisselden, was het voor de scheidsrechters goed te doen, al was de eerste dag toch weer lang.

De teams: records!
Coaching werd voorzien door Eddie van den Boogaard en Gerhard Schut met Milo Pieters als aanvulling. Dit keer waren er diverse teams (Punky Fish, Daltons, Go Fast Girls en Whoops op vrijdag) die met een invaller moesten springen. Diverse teams mochten records noteren. De volgende teams scoorden nieuwe hoogste gemiddelden: Infinity, Duo Penotti (die voor het eerst boven de 10 scoorde en daarmee hun benoeming tot meest veelbelovende team eer aan deed!), Turbulence in de Triple A, Daltons en Tiramisu in de Single A en Whoops en Bijna in de Rookie klasse.

Team Bad Boys Prijsuitreiking
's Avonds begon dan de prijsuitreiking met heel wat bedankjes aan iedereen die had meegeholpen: het centrum, de scheidsrechters, organisatoren, federaties en ook de KNVvL voor de videocaravan etc. Bad Boys uit Tjechie (zie foto) kreeg een speciale vermelding en t-shirts voor het feit dat zij het langst gereisd hadden! Daarnaast waren er prijzen varierend van korting op materiaal voor de winnaars tot shirts en dergelijke voor de andere podiumplaatsen.

Feestje
Dat er nadien gefeest is, mag wel duidelijk zijn. Tot in de kleine uurtjes werd doorgegaan onder begeleiding van een disco, waarbij een paar gratis vaatjes bier de kelen goed wisten te smeren!

Tot slot
Het winnen van de Spirit was een grandioos hoogtepunt van wederom een erg toffe wedstrijd. Nadien is er nog een open meeting geweest om de toekomst van de ESL te bespreken. Hieruit kunnen we alvast melden dat de volgende ESL finale weer op Spa is en dat het systeem voor toekenning van de Spirit wat gaat wijzigen. Daarover zul je nog wel meer lezen op de nieuwspagina. Afijn, dat was het weer voor dit jaar. Tot volgend jaar wanneer wij de Spirit zullen verdedigen...