vr 29 mrt 2024

ESL finale 2004

Het is weer maandag en ik zit nog na te genieten van de ESL finale op Spa. Schitterend weer, 21 teams uit 6 landen, 2 scheidsrechterpanels met Omniskore, live judging, 3 Caravans, tiptop organisatie, 2 dagen lekker doorspringen en een knalfeest op zaterdagavond. Wat wil een mens nog meer? Tja, misschien dat die hangover wat minder lang duurt..... Afijn, terug naar de wedstrijd.

Triple A

In Triple A waren de Belgen sterk vertegenwoordigd en ook de teams uit Oostenrijk en Duitsland deden het goed. Hayabusa werd zoals verwacht eerste, maar het gemiddelde wekte toch verbazing: 19.3 met een nieuw belgisch record van 34 op ronde 4! Ook de Diva's, het belgische vrouwenteam, scoorden met 13.1 een nieuw record voor een 3e plaats. Fila uit Oostenrijk werd 2e met een mooie 14.3. De Nederlandse teams hadden niet veel in te brengen. Op de moeilijke rondes deed Funky Move nauwelijks onder voor de teams op plaatsen 2-4, maar op de makkelijke rondes sloeg het noodlot toe: ronde 3 werd geplaagd door een bust, een mindere exit en een brainlock, en op ronde 4 kreeg het team 4 NJs vanwege de video.... Ook de andere Nederlandse teams sprongen iets onder hun kunnen, maar dit had niet al te veel gevolgen voor de eindrangschikking. Winnaars Triple A
(2) Fila, (1) Hayabusa, (3) Diva's

Single A

Winnaars Single A In de Single A categorie was Optic uit Engeland duidelijk het sterkste team en ze wonnen dan ook met een gemiddelde van 11.7. Tweede werd Black & Blue uit Belgie, met op de 3e plaats onze Duo Penotti, die hier met 10 gemiddeld eindigden! 4tunate en Turbulence verbeterden hun score van het NKP en ook Tiramisu haalden een hoger gemiddelde. Toch waren er gemengde gevoelens: men had het gevoel dat er meer in had gezeten. Wat opviel waren de hoge scores in de Single A categorie.
(2) Black& Blue, (1) Optic, (3) Duo Penotti

The Spirit De Spirit
Nieuw dit jaar was de invoering van de "Spirit": een trofee voor het land dat met 3 teams in beide categorien het best presteerde. Aangezien alleen Belgie en Nederland met zoveel teams aanwezig waren, ging de strijd tussen deze twee landen. Maar na het bovenstaande kun je de uitslag misschien al vermoeden, en inderdaad: Belgie is de eerste winnaar geworden van de "Spirit"!

Videomannen
Wat voor de Nederlanders nieuw was, was dat er ook een beoordeling van de videomannen gemaakt werd. Deze werden beoordeeld op de kwaliteit van hun beelden, zoals exit, beeldvulling en dergelijke. Hier scoorden de Nederlanders wel goed met Edward Blaauw als 1e in de Triple A en Barry van Rossum als 2e en Vincent de Goffeau als 3e, de laatste twee in de Single A.

Jurering
Judges roomaudience Omniskore Door het mooie weer werden er op vrijdag 6 sprongen gemaakt en de resterende 4 werden gemakkelijk op zaterdag versprongen. Tijdens de wedstrijd werd de jurering live op monitoren in de vouwhal getoond met behulp van Omniskore. Aangezien er 2 panels scheidsrechters tegelijk aan het werk waren, konden Single A en Triple A tegelijk gejureerd worden. De jurering van de laatste ronde werd uitgesteld tot iedereen geland was en in omgekeerde volgorde van de scores op dat moment getoond.

Coaches
Ook deze keer waren een aantal Nederlandse coaches aanwezig, waaronder Paul Hofstee, Johan Wieken en Koen van der Venne. Later kwamen Erwin van der Braak en Bert Hajee de groep versterken, waardoor de teams die een coach wilden, hiervan gebruik konden maken.

50-way (2)50-way (1) 50-man
Tja, wat te doen als de wedstrijd al in de middag voorbij is en je hebt 3 Caravans staan? Een 50-man bijvoorbeeld! Vlak voor sunset werd er met de deelnemers een 50-man georganiseerd door Sven Ibens van Hayabusa. Helaas werd de 50-man niet compleet, maar het was toch weer een leuke ervaring, zeker voor sommigen die nog nooit groter dan 10-man waren gegaan. Na de landing kwamen de 3 Caravans nog in formatie over vliegen en bij binnenkomst in de hangaar werden de deelnemers blij verrast door de aankondiging dat de sprong gratis was! Skydive Center Spa: bedankt!

Team Tumbleweed Prijsuitreiking
's Avonds begon dan de prijsuitreiking met heel wat bedankjes aan iedereen die had meegeholpen: het centrum, de scheidsrechters, organisatoren, federaties en ook de KNVvL voor de videocaravan etc. Tumbleweed uit Estland (zie foto) kreeg een speciale vermelding en t-shirts voor het feit dat zij het langst gereisd hadden: 27 uur!!! Daarnaast waren er prijzen varierend van windtunneltijd voor de winnaars tot windblades en shirts voor de andere podiumplaatsen.

Feestje
Na de prijsuitreiking werd de disco gestart en kon er gefeest worden. Dit duurde tot laat in de nacht, waarbij we jammer genoeg geen fotomateriaal kunnen tonen van bepaalde aktiviteiten. Laten we het houden op de feiten dat een enkeling geen bier meer kreeg, er een windzak stond op het veld en dat het een geluk was dat ze straaljagers vroeger heel stevig bouwden.... De dag er na begon voor velen met voorzichtig overeind komen en het voornemen die dag verder niet veel te doen. Daarna was het langzamerhand inpakken geblazen en werd er her en der afscheid genomen. Moe maar toch voldaan konden we weer op huis aan om de files in Nederland te gaan trotseren.

Tot slot
Tja, wat rest ons nog te zeggen over de tweede ESL finale? Het was goed georganiseerd, goedkoop ("ons ben zuunig"), erg leuk en leerzaam, supergezellig, en met kastelenweer op de koop toe zo weer voorbij. Jammer dat we de "Spirit" aan de Belgen moesten laten, maar sommige leden van de twee afwezige teams uit Nederland (die er wel waren voor de coaching) kregen toch wel de kriebels. Misschien dat we de trofee volgend jaar naar ons land halen???? Wie weet. Tot dan!